• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

Ve čtvrtek 18. července se v německém Mnichově uskuteční letošní losování ženské Euroligy a EuroCupu, jehož součástí budou opět po roce a podruhé v historii chomutovské Levhartice. Ti půjdou do losování ze třetího koše, který jim zaručil, že minimálně ve skupinové fázi nevyzvou zřejmě nejexotičtějšího soupeře Clube União Sportiva 🇵🇹 ze souostroví Azory, které se nachází v Atlantském oceánu.

V letošním ročníku EuroCupu určitě neuvidíme loňského vítěze z Londýna - London Lions, který loni spadl do EuroCupu jako poražený z kvalifikace o Euroligu, kde se však letos nenachází, což znamená, že jediným britským týmem v evropských soutěžích od FIBY bude celek Caledonia Gladiators ze skotského East Kilbridu. Skotský celek se nachází ve stejném koši jako Levhartice a svěřenkyně Pavla Staňka tak na něj v základní skupině narazit nemohou. Stejně tak nemohou Levhartice vyzvat Clube União Sportiva z portugalského souostroví Azory, které se nachází v Atlantském oceánu. I druhý portugalský celek - Benfica Lisabon se nachází ve třetím koši, takže kromě Británie mají chomutovské basketbalistky jistotu, že ani do Portugalska nebudou cestovat v rámci základní skupiny. A protože se v základní skupině nemohou potkat ani týmy ze stejné země, tak Levhartice čeká v osudí nakonec až 50 možných soupeřů z 19 zemí.


Základní skupiny EuroCupu si zahraje 48 evropských celků z nichž už známe 40 jistých účastníků. Zmíněnou čtyřicítku doplní tři poražení ze souboje o Euroligu, o kterou letos budou bojovat také brněnské Žabiny. Pět posledních míst pak doplní vítězové Eurocupové kvalifikace, ve které nakonec letos nestartuje žádný český tým. Eventuální kvalifikaci mohly hrát Levhartice, nicméně díky posunu brněnských Žabin do kvalifikace o Euroligu, budou svěřenkyně Pavla Staňka rovnou v základní skupině, kde budou chtít napravit premiérovou účast.

I přesto, že se chomutovské šelmy při premiéře nepředvedli špatným basketbalem, tak v konkurenci Szekszárdu, jenž bude bojovat o Euroligu, madridského Estudiantes, který je letos ve druhém EuroCupovém koši a italského Sassari, který si v tvrdé italské konkurenci zajistil jen místenku do kvalifikace, nepřipsaly ani jedno vítězství a ve skupině K skončily bez bodu poslední.

O soupeřích Chomutova by mělo být jasno ve čtvrtek okolo dvanácté hodiny. Samotný los pak startuje o 11:00 a Vy ho můžete sledovat živě prostřednictvím streamu.