• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

Od pátku 3. května do neděle 5. května bylo v ostravské hale Tatran na programu Mistrovství České republiky chlapců v katerogii U14. V moravskoslezské metropoli se o titul mistra ČR střetli kromě Levhartů týmy Sršni Písek, BK VIVIDBOOKS Pardubice, Válečníci Děčín, SK UP-BCM Olomouc, Sokol Pražský a domácí celky BK NH Ostrava, respektive BK Snakes Ostrava.

Výběr trenérů Daniela Huška a Jakuba Seiferta se v pátek v boji o postup do medailových bojů střetl s BK VIVIDBOOKS Pardubice, které v Extralize B obsadili druhé místo a ve čtvrtfinálovém duelu byly Východočeši papírovými favority. Chomutovští mladíci drželi s favoritem krok zhruba do poloviny druhé čtvrtiny, ale pak pardubičtí potvrdili svou kvalitu a začali chomutovským hráčům odskakovat. Po čtyřiceti minutách bylo na tabuli výsledné skóre 91:70 pro Pardubice. Levhartům tak v tomto utkání nestačil ani double-double Marka Dvořáka, který zapsal 22 bodů a 10 doskoků. „Postup na MČR U14 byl pro nás velkou odměnou za celou sezonu. Kluci celou sezonu tvrdě pracovali a postup mezi 8 nejlepších týmů republiky si určitě zasloužili. Na prvním zápase mě nejvíc mrzí velký počet vyrobených ztrát. Většinu utkaní jsme se soupeřem dokázali držet krok, bohužel v některých momentech měli kluci zbytečně svázané ruce a kupili jsme chybu za chybou. O zápase definitivně rozhodl konec třetí čtvrtiny, kdy jsme se dokázali dotáhnout na rozdíl 11 bodů. Bohužel pak přišel úsek hry 0:9 z našeho pohledu a ten rozhodl o vítězi v zápase. V poslední čtvrtině už nebylo dost sil na případné zdramatizování zápasu,“ řekl trenér Jakub Seifert

Chomutovské hráče tak úvodní porážka nasměrovala do bojů o 5. až 8. místo, ve kterém na úvod vyzvali jeden z domácích týmů - BK Snakes Ostrava. V duelu, jenž začal hodinu před sobotním polednem, byli mírným favoritem chomutovští, neboť Snakes obsadili v Extralize B až čtvrtí, kdežto tým dvojice Hušek & Seifert obsadil v Extralize A třetí příčku. Chomutovští chlapci měli celou dobu utkání pod kontrolou a už první čtvrtinu vyhráli 24:8. Nastavený trend pokračoval zhruba celé utkání, když domácí vyhráli jen třetí čtvrtinu a to těsným poměrem 21:19. Na konci utkání svítil na výsledkové tabuli stav 65:84 z pohledu domácího týmu a tak Levharti měli jasno, že v neděli budou bojovat o konečné páté místo v republice. I ve druhém utkání byl v chomutovské sestavě borec, který zaznamenal double-double. Deset bodů a šestnáct doskoků - to byl zápis chomutovské hvězdy Adama Polcara.

V souboji o páté místo vyzvali chomutovští dobře známého soupeře - Sokol Pražský. S Pražany se Levharti utkali už dvakrát v rámci Extraligy A, přičemž v obou případech uspěli šelmy. Z kraje ledna vyhráli Levharti v hlavním městě 80:68, aby na konci března přehráli svého soupeře 72:48. V boji o páté místo tak byli chomutovští favority a svou pozici nakonec po boji potvrdili i v posledním utkání sezóny 2023/2024. Po třech čtvrtinách drželi chomutovští vedení 65:56 a měli tak výrazně nakročeno k pátému místu. Hráči Sokola Pražského však ještě zabojovali a dostali chomutovské borce pod tlak, kterým bylo nejhůře a krátce po půlce čtvrté čtvrtiny, kdy se jejich náskok snížil na pouhé čtyři body. Ve zbytku závěrečné části se však Pražané už blíže nepřiblížili a konečný výsledek byl 89:85 pro Levharty, kteří tak obsadili konečné páté místo v kategorii U14 za sezónu 2023/2024. Marek Dvořák byl pak vybrán do All-star týmu celého turnaje.

„V bojích o 5. až 8. jsme ze sebe oklepali počáteční nervozitu z turnaje a většina hráčů začala hrát tak, jak se od nich čeká. Postupně jsme zvládli velmi fyzický zápas s BK Snakes Ostrava a v neděli na po třetí v sezoně porazit Sokol Pražský, což nám zajistilo konečné 5. místo. Na kluky jsem nesmírně hrdý. Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že pojedeme ze 3. místa v extralize na MČR, asi bych se ho zeptal, jestli to ráno nepřehnal s léky. Postupně jsme dokázali plnit jednotlivé cíle v ligové a extraligové části soutěže, a hlavně zůstat stále nohama na zemi. V postup na MČR jsem začal věřit po prvním víkendu v extralize, kdy mi vítězství v Radotíně a na Sokole Pražském ukázali, že to můžeme dotáhnout opravdu daleko. Úplně na konec bych chtěl poděkovat všem rodičům, kteří nás celou sezonu chodí podporovat. Vozí kluky na tréninky, pomáhají s dopravou na zápasy a často jezdí fandit i na venkovní utkání. Bez nich bychom určitě tak daleko nedošli a doufám, že si to užili stejně jako my. Moc si toho vážím,“ zhodnotil Seifert ostravské boje a vlastně i celou sezónu.


Konečné pořadí kategorie U14 za sezónu 2023/2024

1. BK NH Ostrava
2. Sokol Sršni Písek
3. Válečníci Děčín
4. BK VIVIDBOOKS Pardubice
5. Levharti Chomutov
6. Sokol Pražský
7. SK UP-BCM Olomouc
8. BK Snakes Ostrava