• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

C h o m u t o v – Ve druhém čtvrtfinále Chance ŽBL chomutovské basketbalistky poprvé v aktuální sezóně zdolaly KP Brno, čímž srovnaly stav série na 1:1. Je tedy jasné, že ve středu 27. března od 20 hodin proběhne pod Špilberkem souboj o mečbol v sérii na tři vítězství. O dva dny později, tedy v pátek 29. března, se čtvrtfinále podruhé vrátí pod vrcholky Krušných hor. Úvodní rozskok proběhne v Městské sportovní hale v 19 hodin.

V právě probíhajícím play-off zatím v kláních mezi Jihomoravankami a Severočeškami bral vítězství vždy domácí tým. Zatímco Brňanky vyhrály na vlastní palubovce o jediný bod 83:82 díky dvěma proměněným trestným hodům v závěru, kdy Levhartice minuly dvě střely, chomutovské hráčky před svými fanoušky předvedly parádní obrat a zvítězily o devět bodů 79:70.

Dvě čtvrtfinále a na obou stranách pokaždé jiná nejlepší střelkyně, taková je dosavadní bodová statistika. V moravské metropoli se nejvíc dařilo Kateřinám – domácí Galíčkové (19) a hostující Bartoňové (23). V Chomutově kralovaly svým družstvům NaJai Pollard (25) a Anežka Kopecká (15).

Zatímco Američanka ve službách Levhartic, která zapsala v obou duelech double-double, nastřádala v součtu obou čtvrtfinále nejvíc bodů ze všech hráček (41), na soupisce KP Brno byla v tomto ohledu o jediný bod nejlepší Karolina Šotolová (29). Kateřina Galíčková si připsala double-double v brněnském hájemství.

Letmý pohled na čísla obou zápasů naznačuje, že jedním z klíčů byly trestné hody. KP Brno mělo vyšší úspěšnost doma, kde atakovalo 68 procent a kde se Levhartice dostaly na necelých šedesát procent. V Chomutově se role obrátily a svěřenkyně Pavla Staňka proměnily přes 84 procent „šestek“, kdežto KP Brno více než polovinu pokusů z čáry trestného hodu minulo, takže mělo úspěšnost jen 45 procent.