• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

C h o m u t o v - Levharti do sedmnácti let vstupují do sezóny v celostátní lize ve velmi mladém složení, takže hlavním cílem je nabírání zkušeností pro nadcházející ročník. Stejně jako kadetky i svěřenci trenéra Daniela Huška zahájí ročník venkovním dvojbojem i se zážitky mimo basketbal.

Co všechno jste absolvovali v rámci přípravy na novou sezónu?
Letní přípravu jsme zahájili 2. srpna, odkdy jsme se zaměřovali na kondici a posilovací cviky, abychom předešli případným zraněním, která po dlouhé covidové pauze hrozila. Celá příprava vyvrcholila soustředěním na Božím Daru a po návratu ze soustředění jsme se poslední týden v srpnu připravovali dvoufázově se zaměřením na basketbalové věci. Co se týče přípravných turnajů, žádný jsme výhradně s týmem U17 neabsolvovali, protože všechny ostatní kategorie svoje soutěže už rozehrály. Náš tým je totiž tvořen více než z poloviny z hráčů mladších kategorií a zbytek dostává prostor v U19. Hráči by tedy měli být dostatečně rozehraní a nechtěli jsme hlavně mladší hráče hned ze začátku sezóny zbytečně přetěžovat.

Jak jste byl spokojený s docházkou, nasazením, plněním pokynů a dalšími okolnostmi?
Velmi se to liší individuálně. Bohužel hráči, na kterých bychom letošní sezónu měli stavět, nemají tolik zodpovědnosti a k jejich nepravidelné docházce lze mít určité výtky. Na druhou stranu hráči z mladších kategorií fungují na výbornou. Očekávám, že až se tento jev projeví na minutáži jednotlivých hráčů v prvních zápasech, někteří pochopí, že v kategorii U17 se hráči musí chovat poloprofesionálně a přizpůsobovat basketbalu své další volnočasové aktivity.

    SOUPSKA KADETŮ PRO SEZÓNU 2021/2022
    Rozehrávači: Michal Bureš, Vojtěch Čermák, Dominik Lišťák, Ha Pham, Štěpán Polák, Vít Straška.
    Křídla: Martin Čech, Vojtěch Heluz, Pavel Hilšem, Tomáš Kováč, Dan Novotný, Vladislav Pakaev, Pavel Plechatý, Marek Sekáč, Jiří Smetana, Ondřej Svejkovský.
    Menší křídla: Marek Jenček, Matěj Vurma.
    Pivoti: Vít Slabihoud, Jaromír Šrámek.
    Menší pivoti: Štěpán Veselý.

Jak vypadá tým?
Kádr, který jsem obdržel po svém předchůdci, byl ještě na konci července v rozkladu. Pozitivně tedy hodnotím to, že se nám podařilo stabilizovat určitou skupinu kluků, a už snad nehrozí, že bychom jezdili na zápasy po Čechách v sedmi lidech. Co se týče samotného složení, tak s největší pravděpodobností budeme mít jeden z nejmladších, ne-li nejmladší kádr v celé soutěži. Z hráčů ročníku narození 2005 totiž máme pouze dva hráče Vítky Slabihouda a Straška. Navíc Slabihoud společně s Vojtou Čermákem budou primárně v rámci spolupráce vypomáhat v extraligovém Děčíně a Straška se vrací po delší basketbalové pauze. Kádr je tvořen ještě dalšími šesti hráči ročníku narození 2006 a zbytek týmu budou doplňovat naši a děčínští borci z kategorie U15. Tudíž letošní sezóna bude hlavně o sbírání zkušeností, které bychom rádi uplatnili v té příští.

Můžete nastínit hru, kterou byste se chtěli prezentovat?
Jak jsem zmiňoval, budeme velmi mladý tým, takže se dá očekávat, že většina soupeřů bude fyzicky zdatnější než my. Naše hra by tedy měla být založená na dobré obraně, zodpovědnosti každého z hráčů na doskoku a rychlém přechodu do protiútoku, kde se budeme snažit aplikovat hru jeden na jednoho. Poslední tři týdny pracujeme na jednom ofenzivním setu, který postupně budeme chtít využívat i během zápasů.

    ÚVODNÍCH ŠEST ZÁPASŮ KADETŮ
    2. kolo, 25. září: BA Grizzlies Plzeň – BK Levharti Chomutov
    3. kolo, 26. září: BK Klatovy – BK Levharti Chomutov
    4. kolo, 9. října: BK Levharti Chomutov – SLUNETA Ústí nad Labem
    5. kolo, 10. října: BK Levharti Chomutov – Slavoj BK Litoměřice
    6. kolo, 23. října: Sokol Vyšehrad – BK Levharti Chomutov
    7. kolo, 24. října: TJ Sokol Kbely – BK Levharti Chomutov

Kdo by měl být lídr?
Třemi hlavními osobnostmi by měli být kluci, které už jsem zmiňoval, ale se Slabihoudem a Čermákem nemůžeme počítat na všechny zápasy v sezóně, což je příležitost pro ostatní mladší hráče, aby na sebe vzali zodpovědnost. Sám jsem zvědavý, kdo z kluků vystoupí ze šedého průměru a projeví vůdčí vlastnosti.

Těšíte se na sezónu?
Samozřejmě se všichni po tak dlouhé pauze těšíme. U nás je to umocněno ještě tím, že hned první dvě venkovní utkání budeme s kluky přespávat v Klatovech, takže kromě basketbalu se dá očekávat spousta mimobasketbalových zážitků. Většina kluků už nějaký soutěžní zápas absolvovala, takže bychom se mohli vyhnout i nervozitě, která je vždycky spojena s prvními zápasy.

Jaké máte cíle do sezony?
Vzhledem ke složení kádru máme spíše individuální než týmové cíle. Nepůjde nám ani tolik o celkové umístění jako spíš o rozvoj a basketbalový posun každého z hráčů. Jestliže v tomto budeme úspěšní, tak se můžeme bavit o nějakých týmových ambicích v příští sezóně. Po zkušenostech z posledních let si dokážu představit jenom jeden špatný scénář: Zase nějakého moudrého člověka napadne, že sportování dětí je nebezpečné a následně ho zakáže. Myslím, že se vším ostatním se už dokážeme vypořádat, hlavně ať nás nechají sportovat! Dobrý scénář by pro nás znamenal udržení celostátní ligy i pro příští sezónu a velký basketbalový progres všech hráčů.