• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

Zajímavé basketbalové léto mají některé z Levhartic. Konktrétně se jedná o trojici Valentýna Kadlecová, Lucie Ceralová a Johana Staňková. Prvně jmenovaná má za sebou FIBA EUROPEAN CHALLENGERS U20, který se konal v maďarské Šoproni, ale hlavně ji čeká s národním týmem žen U19 světový šampionát, který se koná opět v Maďarsku, ale tentokráte v Debrecínu. Ceralová se Staňkovou absolvovaly v Klatovech FIBA EUROPEAN CHALLENGERS U18. FIBA EUROPEAN CHALLENGERS je aktivita FIBA, která vymyslela tento turnaj jakožto náhradu mezinárodních klání, která se neuskutečnila vlivem pandemické situace.

VALENTÝNA KADLECOVÁ

Sedmnáctiletá talent českého basketbalu má za sebou povedený turnaj v maďarské Šoproni. Mladá Levhartice odehrála 4 z 5 zápasů, ve kterých zapsala 34 bodů s tím, že proti Izraeli byla nejlepší střelkyní českého týmu. „My jsme to pojaly jako přípravu na MS U19, která nás čeká. Celý tým byl prakticky z U19, až na Tereze Královou,“ říká Kadlecová. Chomutovská basketbalistka prozrazuje i několik zajímavých okolností. „Pro nás to byly takové tréninkové zápasy, kde jsme zkoušely různé herní styly a taky aplikovaly tichou komunikaci,“ přiznala Valentýna Kadlecová. Studentka chomutovského gymnázia i vysvětlila, o co se jedná. „Ve skupině máme Mali, Kanadu a Japonsko. Všechno to jsou týmy, se kterými se absolutně neznáme, což znamená, že vše o soupeři budeme společně nakoukávat z videa a tam je právě důležité, aby toho nebylo moc slyšet a ani vidět, protože by soupeřky mohly okoukat naše gesta pro různé signály“ vysvětlila Kadlecová. Autorku 228 bodů z uplynulé sezóny RENOMIA ŽBL čeká už ve středu přesun do maďarského Debrecínu a v sobotu zahajovací duel turnaje proti Mali. „Moc se těšíme, pro mne je to splněný sen, opravdu se nemůžu dočkat. Věřím, že můžeme porazit každého,“ s natěšeným výrazem přiblížila situaci Kadlecová.




LUCIE CERALOVÁ A JOHANA STAŇKOVÁ
Sedmnáctileté Levhartice s národním týmem žen U18 nikam do zahraničí necestovaly, neboť jejich skupina FIBA EUROPEAN CHALLENGERS se konala v Klatovech. Reprezentantky CZ.BASKETBALL přivítaly Srbky, Litevky, Turkyně, Irky a Maďarky. Největší individuální stopu zaznamenala Lucie Ceralová. Rodačka z Mostu ve vítězném duelu proti Irkám zapsala 12 bodů a 14 doskoků. Druhá Levhartice Johana Staňková si nemohla vynachválit reprezentační partu. „Holky byly skvělé, lepší partu bych si doopravdy nemohla přát,“ říká dcera bývalého basketbalisty Pavla Staňka. „Jestli bych nám něco vytkla, tak bych řekla, že jsme někdy chtěly až moc. Asi ještě nemáme tolik zkušeností, abychom lépe vyhodnotily herní situace a klíčové momenty,“ říká Staňková, která je ráda, že se nakonec povedlo urvat medaili. „Výsledkově nám sice nesedl začátek, ale pak se nám parádně podařilo zdolat favorizované Turkyně a byly jsme v boji o stříbro. Duel s Litvou asi rozhodla hlavně individuální kvalita Litevek,“ doplnila Staňková.